Marokko deel 1

12 december 2025 - Agadir, Marokko

Marokko, een land waar we ook al vaker geweest zijn, is onze volgende bestemming. Ditmaal beperken we ons niet tot de stad Fez (die slaan we nu over) maar maken we een rondreis.

Tetouan is onze eerste bestemming in Marokko waar we slapen in de prachtige duizend en één nacht Riad. We dwalen door smalle straatjes in de medina, langs kleine winkeltjes en we zien verschillende mooie poorten. Het voelt hier nog heel authentiek. Helaas hebben we wel ontzettend slecht weer. Het regent hard en dat geeft de stad toch een andere sfeer.

1. Tetouan2. Riad 1001 nacht3. Tetouan4. Tetouan5. Tetouan6. Marokkaans mozaïek

Chefchaouen is compleet anders qua kleur dan Tetouan, maar minstens net zo mooi. Of eigenlijk nog wel mooier. In deze blauwe stad zijn in elk straatje of steegje wel 100 fotogenieke plekken te vinden. Daardoor is het tegenwoordig wel erg toeristisch, al valt dat in dit seizoen heel erg mee. We bezoeken de toeristische plekken, maar dwalen ook door onbekende straten om buiten de gebaande paden iets nieuws te ontdekken. In de avond verdwalen we zelfs in de medina omdat de herkenningspunten in de wirwar van straatjes ontbreken.

Over de reden dat Chefchaouen blauw is zijn verschillende verhalen. Het meest aannemelijke is dat deze kleur, die in 1930 geïntroduceerd werd, een belangrijke kleur is in het Jodendom. Deze Joden kwamen in 1494 naar Chefchaouen nadat ze uit Granada gevlucht waren. Ze kwamen hier naast de berberbevolking te wonen. Verder blijven de huizen koeler door de blauwe kleur, wat geen overbodige luxe is in de zomerse hitte.

7. Chefchaouen8. Chefchaouen9. Chefchaouen10. Chefchaouen11. Chefchaouen12. Chefchaouen13. Chefchaouen14. Chefchaouen15. Chefchaouen16. Chefchaouen17. Chefchaouen18. Chefchaouen19. Chefchaouen20. Chefchaouen

Meknes is de kleinste Koningsstad van Marokko en één die relatief vaak overgeslagen wordt. We bezoeken er stadspoorten, een museum, een mausoleum, het grote centrale plein en natuurlijk de markt. Als de toeristen verdwenen zijn komen de Marokkanen uit hun huizen om hun inkopen te doen in de souk. Wat een heerlijke bedrijvigheid is er ’s avonds!

21. Meknes22. Meknes23. Meknes24. Meknes25. Meknes26. Meknes27. Meknes28. Meknes

Midelt is onze volgende stop. Dit is alleen voor een tussenstop naar de woestijn, maar op weg naar deze plaats worden we verrast door…. sneeuw! Twee dagen voordat wij door het gebied rijden is de eerste sneeuw van het seizoen gevallen en daardoor heeft alles een wit(te) laag(je). Op sommige stukken ligt zelfs wel 15 centimeter. Dit maakt het landschap heel erg mooi. We kijken onderweg ook uit op de ….. valley en brengen een kort bezoek aan Rissani.

29. Sneeuw30. Sneeuw31. Ziz canyon32. Rissani33. Rissani

Bij een hotel in de buurt van de woestijn worden we opgehaald om naar ons kamp in de woestijn te worden gebracht. Daar maken we kennis met sandboarden (ontzettend leuk) en wandelen we door de woestijn. Ook maken we een ritje op een kameel en bekijken we de zonsondergang. Dit soort landschappen gaan ons nooit vervelen!

34. Erg Chebbi35. Erg Chebbi36. Erg Chebbi37. Berber38. Erg Chebbi39. Erg Chebbi40. Erg Chebbi41. Erg Chebbi42. Erg Chebbi

Rondom de Todra kloof maken we tijdens een wandeling kennis met het lokale leven van de Marokkanen. De wandeling loopt langs akkers waar de plaatselijke bevolking aan het werk is om de olijven uit de boom te halen, waar de was gedaan wordt in de rivier of waar men de bepakte ezels aanspoort om toch eens door te lopen. Uiteindelijk lopen we een Marokkaans gezin tegen het lijf dat uit zit te rusten tussen het werk door. We groeten hen vriendelijk en we raken met ze "aan de praat". We kunnen elkaar niet echt verstaan maar met een mix van Spaans, Engels en Frans begrijpen we elkaar toch goed. Zij zijn net aan hun maaltijd begonnen en we moeten meteen mee eten en krijgen brood, soep, koekjes, fruit en thee aangeboden. Echt zo ontzettend lekker, zo ontzettend lief en erg gezellig! Dit zijn van die fantastische ontmoetingen.

43. Todra kloof44. Todra kloof45. Todra kloof46. Todra kloof47. Todra kloof48. Todra kloof49. Todra kloof

Vanuit de Todra kloof rijden we via prachtige landschappen de Dades vallei in. Daar stoppen we om de haverklap omdat het zo ontzettend mooi is. In de Dades vallei maken we een wandeling door een kloof waarbij we behoorlijk over rotsen moeten klauteren of er juist onderdoor moeten kruipen. Helaas zijn op een gegeven moment de obstakels niet meer te nemen en moeten we via dezelfde weg terug door de kloof.

50. Dades vallei51. Dades vallei52. Dades vallei53. Dades vallei54. Dades vallei55. Dades vallei56. Dades vallei57. Dades vallei

We bezoeken ook de Rose valley. Deze vallei, waar je geen toerist ziet, ligt slechts op een paar kilometer van de Dades vallei waar vele toeristen komen. We krijgen prachtige en kleurrijke landschappen te zien in deze vallei.

58. Rose Valley59. Rose Valley60. Rose Valley61. Rose Valley62. Rose Valley

We bezoeken ook verschillende kasba’s waarvan er verschillende goed bewaard zijn gebleven. Een kasba is een versterkt fort of de citadel van een stad. Ze hebben hoge muren en zijn vaak gebouwd van modder en stro en werden meestal bewoond door de heersende familie of het dorpshoofd.

63. Valley of the Kasba's64. Valley of the Kasba's65. Valley of the Kasba's66. Valley of the Kasba's67. Valley of the Kasba's

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Esther & Ron:
    12 december 2025
    Prachtige foto's, mooie route rijden jullie!
  2. Mariola:
    12 december 2025
    Prachtig! Geniet ze nog daar!
    Liefs,
    Mariola
  3. Sandra:
    12 december 2025
    Dit laat weer zien waarom Marokko in mijn top 3 staat. Zo mooi!
  4. Ruben en Annemieke:
    12 december 2025
    Erg mooi daar! Goede reis verder!
  5. Marion Vesters:
    Oh, wauw!
    Wat een prachtige foto's weer Karin en Antwan, ik kan me voorstellen dat het écht elke dag genieten is! Het is jullie van harte gegund!
  6. Judith:
    Prachtig land!
  7. Jan Janssen:
    12 december 2025
    mooi reisverhaal en de foto"s zijn uiteraard prachtig , daar zit wel een winnaar tussen
  8. Lione en Rene Kolsteren:
    12 december 2025
    Feest der herkenning. En o, wat zijn jullie foto's weer fantastisch mooi!!
  9. Floor:
    Echt schitterend!
  10. Penny:
    Wat is Marokko mooi!
  11. Maria:
    13 december 2025
    Geweldig mooi land is het.
    Vooral de woestijn is voor mij wel de topper.
    Een pluim voor de fotograaf
  12. Mark:
    14 december 2025
    Wow wat mooi daar, hoeveel blauw kun je hebben en die Rose valley ziet er ook prachtig uit. Die mooie foto's van jouw vervelen nooit. Veel plzier nog samen.
  13. Diny:
    14 december 2025
    Echt heel mooi!!
  14. Femke:
    15 december 2025
    Mooimooi weer genieten maar en leuk altijd om weer het bericht te lezen…..
  15. Riky en Ad:
    15 december 2025
    O wat prachtig die foto's. Dit is echt genieten van dit mooie land Marokko en het verhaal.
  16. Margreet van der Linden:
    16 december 2025
    Het was weer genieten geblazen! 😍☺️